Натрупване на маса с продуктите на Нутрим

Натрупване на маса с продуктите на Нутрим />

22/02/2024

В началото сме на подготвителния период за летния сезон. През следващите два - три месеца, усилията на посещаващите фитнес-залите са насочени преди всичко към натрупване на мускулна маса. За постигане на оптимален ефект са нужни системни тренировки и адекватна диета плюс интензивно възстановяване с необходимите формули и хранителни добавки.

За достигане до желаната цел можете да използвате почти цялата палитра от продукти, предлагани от НУТРИМ. Те са изпитани във времето и с доказана ефективност в практиката. Подходящи за този период са както авангардните протеини на НУТРИМ, така и гейнърите, формулите за енергия и издръжливост, специализираните суплементи, които фирмата разработва и произвежда съвместно със световни лидери.

Разнообразната гама изотонични и Л-карнитинови напитки на НУТРИМ също е подходяща за подготвителния период.

Разбира се, възниква въпроса кой продукт кога, в каква доза и за колко време е най-добре да се взима? Единствено правилният отговор на този въпрос дава гаранция за успех.

За натрупване на мускулна маса препоръчваме следните групи продукти на НУТРИМ:

  1. Протеини и протеинови блокчета,
  2. Гейнъри,
  3. Високоефективни добавки,
  4. Рехидратиращи напитки.

1. Протеини и протеинови блокчета:

1.1. За период от около 4-6 седмици включете във възстановяването си протеинови формули с относително по-ниско белтъчно съдържание. Подходящи за целта са:

SuperWINNER - 77%-ен, съдържащ комбиниран млечен, яйчен и растителен белтък. Включените в състава му таурин, L-аргинин, L-глутамин, аминокиселини с разклонена верига оптимизират функцията на работещите мускули и миокарда в подготвителния период. Приемайте по 30-40 г  от продукта, еднократно (под формата на шейк, до час след тренировка).

FORTE+ Impact е точната pre-workout формула за началния етап на подготвителния период. Представлява балансиран продукт, произведен по авангардна технология. Обогатен е с биологични активатори.  Приемайте го по 30-45 г 30-60 мин преди тренировка.

1.2. След шестата седмица преминете на протеини с по-високо белтъчно съдържание. От номенклатурата на НУТРИМ, подходящи за този етап са следните формули:

Mega PRO 92 Platinum - 85%-ен растителен протеин, произведен по т. нар. MDT технология (Molecular Dispersion Technology).  Съдържа молекулярно диспергиран протеинов бленд с изключително висока биологична стойност (коефициент на белтъчна ефективност - P.E.R. = 3.40). Уникалността на протеина се състои в това, че независимо от растителния произход, притежава с 40% по-висока белтъчна ефективност от тази на казеина (стандарт, приет от СЗО за отправна съпоставка на качеството на белтъка в храната!)

PRO 90 Gold e висококачествен 80-процентен млечно-яйчен протеин, произведен по специална CDT-технология. Това безспорно е най-успешният млечно-яйчен протеин на българския пазар, използван от най-добрите български спортисти от почти всички спортове повече от 20 години! Съдържа комбинация от суроватъчни млечни и яйчни протеини с изключително висока усвояемост и уникална биологична  стойност (P.E.R. = 3.30).

HI FIT Special e комбинирана 82-процентна високобелтъчна формула. Съдържа екстракт от Tribulus terrestris, който има нехормонално обусловен анаболен ефект и андрогенно действие, свързано с повишаване на либидото и сексуалната потентност. Съдържа още L-карнитин, лиофилизирано пчелно млечице, пшеничен зародиш, които допълнително стимулират нарастването на мускулната маса.

В дните с тренировка приемайте по 0.8 до 1.0 г от формулата на кг телесна маса, разтворени във вода или обезмаслено мляко 60 минути преди или веднага след тренировка. В дните без тренировка дозата може да се намали на половина.

Pure WHEY PRO e 80-проценен суроватъчен протеин с изключително висока усвояемост и белтъчна ефективност и с изразен антикатаболен и анаболен ефект по отношение на белтъчния метаболизъм. В дните на тренировка може да се приемат до 60 г в шейк, разделени на две части – половината преди, а другата половина след тренировка. В дните без тренировка е достатъчен прием от 30 г, разтворени в 300-400 мл вода.

Ultra WPI Instant e 82-проценен инстантен суроватъчен протеин, също с изключително висока усвояемост и белтъчна ефективност и с изразен антикатаболен и анаболен ефект по отношение на белтъчния метаболизъм. Подобно на Pure WHEY PRO в дните на тренировка може да се приемат до 60 г в шейк, разделени на две части – половината преди, а другата половина след тренировка. В дните без тренировка е достатъчен прием от 30 г, разтворени в 300-400 мл вода.

1.3. Много удобни източници на белтък са протеиновите барове на НУТРИМ. Повече от 10 години НУТРИМ е един от лидерите на българския пазар в предлагането на висококачествени мийл риплейсмънти от този тип. В момента номенклатурата включва 14 вида протеинови и енергийни барове с превъзходни вкусови качества от сериите: DELUXE Protein Bars, FORTE Protein Bars,  MAX DYNAMICS Protein Bars и др. Голямото предимство на тези барове е, че чрез тях получавате голямо количество лесно резорбируем белтък в малък обем, заменяте едно хранене и отлично контролирате диетата си. В допълнение, блокчетата на НУТРИМ създават и чувство за ситост и усещане за мощно енергийно зареждане, като те са без добавена захар.

2. Гейнъри:

Гейнърите можете да използвате самостоятелно или в комбинация с протеините и през трите месеца на първоначална подготовка. Те съдържат едновременно висококачествен протеин и въглехидрати. Последните са леснодостъпен източник на енергия и поети от организма, предпазват собствените мускулни белтъци от разграждане при тежките тренировки в периода на адаптация. Подходящи гейнъри на НУТРИМ за периода на натрупване на мускулна маса са:

MASS GAIN - класически гейнър, който съчетава висококачествения суроватъчен протеин и свободни АКРВ с изобилие от калории. Включеният въглехидратен комплекс е специално формулиран и съдържа глюкозни полимери, малтодекстрин, декстроза и фруктоза, които бързо доставят по 2 ккал енергия, на всяка една килокалория, получена от протеина в състава на MASS GAIN. Това предпазва от опасността енергийното подсигуряване на организма да става и за сметка на разграждането на собствените мускулни белтъци. В допълнение, продуктът MASS GAIN съдържа и редица естествени биологично активни вещества. Препоръчваната дневна доза е около 1.0 г на килограм тегло. Тя може да се разпредели на два приема – преди и след тренировка. За човек с тегло 70 кг, например,  дневната доза е около 60 г (около 4 ½ супени лъжици).

3. Високоефективни добавки:

CREATINE MONOHYDRATE е хранителна добавка за спорта. Добавянето на креатин към диетата увеличава количеството на креатинфосфата в клетките, което осигурява висока ефективност на т.нар. “фосфатна совалка” между митохондриите и цитоплазмата им или с други думи – обезпечава значителен ресинтез на АТФ. Креатинът е отличен буфер на киселинността – резултат на натрупване на лактат в организма. Той повишава издръжливостта и намалява умората след физическо натоварване, като ускорява възстановителните процеси в мускулите. CREATINE MONOHYDRATE Pure косвено активира протеиновия синтез и потиска белтъчното разграждане в мускулите.  Дозира се по следния начин: в т. нар. период на напълване на депата  (5 дни), дневната доза от 20 г се разпределя на 4 приема по 5 г (1 чаена лъжичка). Дозата се разтваря в 200-250 мл плодов сок. Препоръчва се да се консумира след основните хранения. В последващия период на поддържане  (20 дни) - по 1 чаена лъжичка (5 г) дневно в 200-250 мл плодов сок.

ТТЕ40 - екстрактът от растението Tribulus terrestris L. в продукта ТТЕ 40 съдържа минимум 40% стероидни сапонини от фуростанолов тип с предоминиране на протодиосцин (PTN) и терестринини А и В. Стимулира производството на лутеинизиращ хормон (LH) от аденохипофизата и пряко повишава секрецията на тестостерон и естрогени от гонадните жлези във физиологични граници. По този начин ТТЕ 40  осигурява положителен азотен баланс и стимулира белтъчната синтеза, вкл. и тази в мускулите, като алтернатива на стероидите. Възстановява сперматогенезата при мъжете след стероидно обременяване. Продуктът увеличава производството на DHEA и на андростендиона и повишава либидото. При жени, стимулираната от ТТЕ 40 естрадиолова продукция има позитивен ефект при постменструалния синдром, при климактеричен и посткастрационен синдром. Намалява нивата на серумните холестерол и триглицериди. За стимулиране на белтъчния анаболизъм в периода на натрупване на маса, се препоръчва по 1 таблетка от 500 мг 3-4 пъти дневно с храната.

L-GLUTAMINE Pure на НУТРИМ е хранителна добавка, която подпомага белтъчния синтез и има изразен антикатаболен ефект (предпазва мускулните белтъци от разграждане), увеличава клетъчната хидратация, намалява катаболизма на ВСААs (валин, левцин и изолевцин) и в резултат на това предизвиква нарастване на размера на мускулните клетки. Той увеличава буферния капацитет на мускулите, подпомага изгарянето на мастите и увеличава гликогеновите запаси в тях. Стимулира имунната система на организма и е предшественик на някои антиоксиданти.

Дозира се по една чаена лъжичка (5 g) дневно след тренировка.  

AMINO WHEY Ultra N-R-S Perfect са суроватъчни амонокиселини на таблетки. Приети като хранителна добавка те подпомагат положителния азотен баланс като се включват в анаболните процеси в организма и се използват за неговите пластични нужди. Субстанцията на AMINO WHEY Ultra N-R-S Perfect е получена при ултрафилтрация и последваща хидролиза на суроватъчен протеин-изолат и осигурява организма с уникален баланс на незаменими и заменими аминокиселини. Суроватъчните аминокиселини имат перфектна резорбируемост в храносмилателната система, което гарантира висока бионаличност след консумация. Препоръчват се по 8-10 аминокиселини дневно, разпределени на 2-3 приема.

Високоефективните добавки на НУТРИМ могат да бъдат приемани по отделно или в комбинация, в зависимост от конкретните нужди.

4. Рехидратиращи напитки

През целия период на подготовка препоръчваме да използвате изотоничните витаминизирани и минерализирани напитки на НУТРИМ от серията ISOTON – по 1 бутилка (0.550 л) дневно, което ще регулира обема на телесните течности и осигури оптимална рехидратация, вкл. и на мускулите с оглед оптималната им работа.

Възстановителните средства, предлагани от НУТРИМ за периода на натрупване на мускулна маса са доказали своите качества и ефективност с годините. Те ви гарантират максимален успех единствено при приемането им по препоръчваните схеми и само на фона на правилно организирана и упорито изпълнявана тренировъчна програма! Защото те са създадени за да подпомогнат организма да посрещне предизвикателствата на тежките и изтощителни тренировки в залата.